• slovensko
  • english
  • german
 

Koledar dogodkov

 
 

Vremenska napoved

Rokovnjaški tabor v Udin borštu

 

Če vas zanimajo prvinska doživetja dnevnega, še posebno pa nočnega obiska in bivanja v gozdni naravi, potem je Rokovnjaški tabor v Udin borštu pravo mesto za vas.   

Tabor v osrčju gozdov Udin boršta sestavljajo štiri lesene, z lubjem pokrite hiške-"kožarice" z odprtim ognjiščem in klopmi. Nahajajo se v bližini pohodniške toče Kriva jelka, kjer se združijo številne pohodne poti Udin boršta. "Kožarice" so sicer tradicionalna oblika začasnih bivališč, ki so jih gradili predvsem gozdarji in oglarji, v 19. stoletju pa so dale streho tudi roparskim rokovnjačem. Kot navajajo zgodovinski viri, so se ti v Udin borštu še posebno pogosto skrivali v letih 1825 do 1853, ko so se sem zatekli po svojih ''aktivnostih'' v okoliških vaseh in cestah.

Poleg živega predstavljanja rokovnjaštva kot zgodovinsko, socialno in kulturno zelo zanimivega pojava, je namen rokovnjaškega tabora predvsem, da se ljudem na čim bolj prvinski in neposreden način približa doživljanje gozda. Še zlasti najmlajšim, ki se bodo lahko v njem prelevili v rokovnjače, morda v ´kožaricah´ tudi prespali ter tako spoznavali naravo, veščine življenja v naravi ter sožitje z njo.

Obiski in krajša ali daljša bivanja v taboru so se zlasti zanimivi:

  • naravoslovne tabore, predvsem za osnovne in srednje šole;
  • spoznavanje gozdne narave (cel dan ali več dni);
  • doživljanje nočnega gozda z vsemi čutili (en večer ali več)
  • kulturne večere ob tabornem ognju

Za vse zainteresirane in najavljenje so za zgoraj navedene aktivnosti na voljo tudi

  • lične lesene table, ki govorijo o pravilih v rokovnjaške taboru ter določajo stanovalce posameznih kožaric;
  • 2 litoželezna kotla (10 in 15 litrov) za pripravo jedi ''na žlico''
  • rokovnjaške pohodniške palice (10 kom.);
  • rokovnjaški kostimi (1 odrasel, 10 trok oz. mladih)

Nedaleč od tabora poteka tudi označena kolesarska trasa Naklo-Cegelnica-Strahinj-Duplje-Udin boršt – ribnika Race - Naklo,  le kakšnih 200 metrov stran pa je tudi začetek naravoslovne tematske poti Po deželi konglomeratnega krasa. Ta povezuje in razlaga kraške naravne pojave, kot so jame, vrtače, kraški izviri, slepe doline...

Rokovnjaški tabor s ´kožaricami´ je bil urejen kot del projekta Brezmejna doživetja narave (Nature Experience) v programu čezmejnega sodelovanja Slovenija – Avstrija 2007-2013.

Možnost organiziranega ogleda in izvedbe doživljajskih programov:

Po predhodnem dogovoru je za manjše ali večje skupine, tudi šolske, možno organizirati obisk in različne naravoslovno doživljajske in kulturne programe v Rokovnjaškem taboru. Ta lahko vključuje tudi dodatno ponudbo (malica na poti, kosilo v lokalnih gostilnah oz. restavracijah, vodenje po bližnjih tematskih poteh, mala šola ribištva…).

Za možnost izvedbe programov in dodatne ponudbe se lahko obrnete na: 

Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj
Cankarjeva 3,
4000 Kranj,
GSM: 040 303 752, 040 733 344, e-pošta: info@ctrp-kranj.si
Po predhodnem ogledu 

Najbližja info točka:

Za informacije o obisku Rokovnjaškega tabora, ponudbi organiziranih obiskov in programov ter za brezplačno zloženko Udin boršt-Naklo Doživetja narave in podeželja, ki so očarala že rokovnjače, se lahko obrnete na neformalno info točko za Udin boršt: 

Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj
Cankarjeva 3,
4000 Kranj,GSM: 040 303 752, 040 733 344, e-pošta: info@ctrp-kranj.sii