• slovensko
 • english
 • german
 

Koledar dogodkov

 
 

Vremenska napoved

Ponudniki domačih pridelkov in izdelkov

Poličarjeva kmetija
Poličarjeva kmetija s Police pri Kranju je ob dolgi tradiciji kmetovanja in pridelave mleka, že leta znana po veliki izbiri odličnih mlečnih izdelkov iz lastnega mleka Med njimi so najpomembnejši naslednji izdelki:

 • poltrdi siri
 • skute
 • sirni namazi
 • mleko
 • mladi sir
 • sir za pečenje
 • kajmak
 • sadni jogurt
 • sirotka
 • sadni napitek

Med njihovimi specialitetami so izdelki s skuto, kot je kravja skuta, skuta z zelišči in skuta v oljčnem olju ter mehki kravji sir v hlebčku in mehki kravji sir v roli. Tu so še mlečna rulada z bučnim oljem, kuhan sir, mehki sir s poprom, dimljen sir in še kaj. Zanje so prejeli vrsto nagrad na ocenjevanju mlečnih izdelkov oz. sirov, Andreja Jagodic pa je leta 2008 prejela tudi naziv Slovenska inovativna kmetica leta.

Kupcem so na voljo tudi drugi kmetijski izdelki kot so jajca, krompir, rdeča pesa in zelje.

Vse te izdelek si je mogoče kupiti kar na kmetiji, v njihovi lastni trgovinici. Ta je odprta vsak dan od 7h-18h (pozimi) oziroma od 7h-19h (poleti), zaprta pa ob torkih, praznikih in nedeljah.

Ob kmetiji je urejen ter za obiskovalce vedno odprt tudi edinstven muzejček mlinskih kamnov. Ta spominja na dolgo tradicijo izdelovanja mlinskih kamnov na tem območju. Kamen je prihajala iz kamnoloma na južnem robu Udin boršta, ki je deloval celih 350 let. V njem je material pridobivala tudi rodbina Puharjev, ki je vse do leta 1975 izdelovala kvalitetne mlinske kamne za mline daleč naokrog.

Kontakt:
Andreja in Viktor Jagodic
Polica 1
4202 Naklo

T: 04 257 1 292
E: jagodic.viktor@siol.netKmetija Matijovc

V Podbrezjah na Matijevčevi kmetiji sedaj gospodari že šesti rod družine Jeglič. Kmetija se je iz roda v rod povečevala in gospodarsko krepila. Sedaj obdelujejo 17 hektarjev lastnih in najetih zemljišč (njive, sadovnjaki, travniki,…), v zadnjih letih pa so celotno kmetijo preusmerili v integrirano predelavo. Že leta 1991 so pričeli z integrirano pridelavo sadja ter jo nadaljevali še z integrirano predelavo zelenjave in z integriranim poljedelstvom.

Od sadja pridelujejo predvsem jabolka in hruške, za predelavo pa tudi češplje in slive. Večino jabolk in hrušk prodajo kot namizno sadje, del pa predelajo v sladki mošt, jabolčni kis in skuhajo viljamovko in različna druga žganja. Nekaj jabolk, hrušk in sliv pa tudi posušijo v krhlje.
V začetku junija je pri Matijevčevih možno dobiti zgodnji krompir, v jeseni pa tudi poznega. Na njivah pridelujejo rdeče, belo in kitajsko zelje. Nekaj zelja tudi naribajo, klasično kisajo v hrastovih kadeh in s prodajo pričnejo po 1. novembru.

Vse pridelke je možno na kmetiji Matijovc kupiti tudi preko zime do zgodnjega poletja, oziroma dokler zaloge na poidejo. Za organizirane skupine pa nudijo tudi ogled kmetije s pokušino domačih pridelkov in izdelkov iz njih.

Kontakt:
Janko Jeglič
Podbrezje 192
4202 Naklo
 
T: +386 4 533 11 44
F: +386 4 532 95 60
G: +386 41 538 583
E: matijovc@siol.net

I: www.matijovc.si

 

Kmetija Jerala
Na kmetiji Jerala v znani sadjarski vasi Podbrezje se že vrsto let ukvarjajo s pridelavo kmetijskih pridelkov. Plemenito bero tradicionalnega znanja, ki se prenaša iz generacije v generacijo, bogatijo s pridobitvami in izkušnjami današnjega časa. Nudijo vam različne sorte jabolk, hrušk, krompirja in zelja. K zelju sodijo tudi ajdovi žganci iz domače ajdove moke, pridelane iz čiste gorenjske ajde.

Kar pridelajo znajo tudi kvalitetno predelati bodisi v jabolčni sok in jabolčni kis, v suhe jabolčne in hruškove krhlje, v štiri vrste likerjev ali v žganje kot je sadjevec, tepkovec in viljamovka.

Izdelki s kmetije Jerala že vrsto let na ocenjevanjih prehrambnih izdelkov, npr. na razstavi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju, vsakokrat prejmejo več najvišjih priznanj.

Ljubitelji domačih dobrot lahko vse te dobrote kupijo na kmetiji oz. tam urejeni lični trgovini. Za organizirane skupine pa nudijo tudi ogled kmetije s pokušino naših domačih pridelkov in izdelkov iz njih.

Kontakt:

Aleš Jerala
Podbrezje 218
4202 Naklo
Slovenija

T:  04 530-66-44
F: 04 530-66-40
M: 031 311-417
I: info@kmetija-jerala.co